Posada de Lord - Allotjament turístic

Allotjament turístic 608 27 76 11 - info@posadadelord.com

St. Llorenç

Al nord de la comarca del Solsonès, tocant ja als Pirineus, es troba aquesta bonica i encara poc coneguda vall encerclada de muntanyes espectaculars.

Els nuclis humans que conformen la Vall de Lord són tres:

Sant Llorenç de Morunys, és el terme més petit en extensió però el més poblat. Amb una església parroquial datada al S. XI digna de ser visitada. La vila conserva els cinc portals d’entrada a l’antic clos murallat, i ofereix tota mena de serveis.

La Coma i La Pedra, dos preciosos nuclis de població envoltats de boscos, on es pot gaudir de les esplèndides fonts del riu Cardener, o de les pistes d’esquí del Port del Comte.

Guixers, a l’est de la vall, destaca per tenir una població dispersa en masies situades entre la verdor dels prats regats pel riu Aigua de Valls, i els boscos de muntanya.

La Vall de Lord

Destaca pels seus camins de muntanya que van del més planer al més dificultós. Aquests us menaran entre boscos de pins i roures centenaris, on reconfortar-se amb el paisatge, la puresa de l’aire i l’aigua de les seves nombroses fonts. La Vall de Lord és naturalesa en estat pur, on es pot trobar també càlid acolliment, bons restaurants, embotits i formatges artesans, i aquella pau que ens deslliura de l’estrès i el neguit de la vida quotidiana.

Principals lloc d'interes

Sant Llorenç de Morunys

Sant Llorenç de Morunys, també conegut com Sant Llorenç dels Piteus degut a la fabricació d’un especial drap de llana és el principal nucli de població de la vall i en el que s’hi concentren la majoria de serveis.

Es va formar el 1297 com a vila franca, al camí de Cardona a la Seu d'Urgell, a redós del monestir de Sant Llorenç, l'església del qual va esdevenir també parroquial; va ser cap d'una de les batllies del vescomtat (després comtat i ducat) de Cardona. Al començament del segle XV ja estava emmurallada (amb planta pentagonal irregular i portes als cinc vèrtexs).

Destaca el conjunt del monestir, format per l’església parroquial,on hi destaca l’altar de la Mare de Déu dels Colls, els claustres i el museu de la Vall de Lord amb interessants peces i documents.

La Coma i la Pedra

El poble de La Coma, s’aixeca entre les muntanyes de la Serra de Port del Comte i de la Serra del Verd, molt a prop del naixement del riu Cardener. La carretera C-462 travessa el nucli i uneix la Vall de Lord amb Tuixén i l’Alt Urgell.

El nucli antic de La Coma, totalment rehabilitat, és on hi viu bona par de la població, i també, on hi podem trobar alguns serveis. El poble manté un aire muntanyenc característic amb cases de pedra i racons pintorescos que el fan molt especial.

El petit nucli de la Pedra, situat en un indret molt pintoresc, destaca pel conjunt de l'església dedicada a Sant Sadurní, per les runes de l'antic castell de La Pedra i per la font d'aigües sulfuroses de La Puda. Les pistes d'esquí i la urbanització de Port del Comte pertanyen també a aquest municipi.

Santuari de Lord

El Santuari de Lord està situat dalt d’una mola a 1.180 metres d’alçada. Aquest s’aixeca entre l’embassament de La Llosa del Cavall i la rasa de Torroella. Des del cap de munt d’aquesta mola, es pot gaudir d’una excel·lent panoràmica d’aquest embassament, de les escarpades serres dels Bastets i de Busa i de la majestuosa serra del Port del Comte.

Per arribar-hi, s’ha d’agafar un trencall que es troba a la carretera de Solsona per coll de Jou. En aquest punt, es comença a seguir una pista asfaltada. Es passa pel bonic indret de Sant Serni de Vilamantells i es segueix fins que s’arriba a una placeta on s’acaba l’asfalt. És en aquest punt on s’ha de deixar el cotxe i seguir caminant per un ample camí empedrat que comença a peu de cingle fins a dalt de tot (20 min.).

Les Fonts del Cardener

Molt a prop del bonic poble de la Coma seguint la carretera direcció Tuixén, es troba un indicador a mà esquerra on s’indica el naixement d’aquest riu. Des d’allà, i tot seguint una breu pujada, s’arriba a una ombrívola i tranquil·la àrea de pícnic. En aquest punt es pot gaudir de l’exuberància d’aigua, ja sigui pel cabal del riu com pels seus encantadors salts d’aigua.

Tossal de la Creu del Codó

El tossal de la Creu del Codó forma part del municipi de Guixers. Aquest es situa al cap de munt d’un altiplà que corona la Vall de Lord. El Codó destaca per ser una àrea de pícnic que sembla no acabar-se mai, la qual destaca pel seu paisatge planer i tranquil. Des de l’aparcament d’aquesta àrea, s’ofereix l’opció d’arribar fins a un mirador que es troba a uns 15 min. a peu.

Més informació

http://www.lavalldelord.com/que-visitar.php